Освітній захід «Уроки парламентаризму «Ми – законотворці»

Навчання демократії та формування громадянських компетентностей учнів є одним з основних завдань Нової української школи. Загальноукраїнський проєкт «Створення мережі інтерактивних парламентських просвітницьких осередків для учнів молодшої та середньої школи», що реалізується громадською організацією «Об’єднання «Агенція розвитку освітньої політики» в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа,спрямований на підвищення рівня обізнаності школярів про парламентаризм, роль і функції Верховної Ради, діяльність народних депутатів, покликаний підвищити довіру громадян до Верховної Ради України, знайомлячи їх з роботою парламенту та депутатського корпусу, а також можливості участі дітей та молоді як юних громадян і сприяти формуванню їхньої культури громадянськості.
Ідея поширення громадянської парламентської освіти серед освітян та школярів нашого міста належить педагогам загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 (директор Заяць В.М.) Ганні Строїновій, ЗДВР, учительці історії й Ользі Семків, учительці початкових класів. А громадська організація «Центр молодіжної діяльності» (голова Ренат Вервика, учень 11 класу ЗЗСО №1, президент учнівської Ольжичевої республіки) підготувала міський проєкт «Уроки парламентаризму «Ми – законотворці», який став переможцем Конкурсу програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства на виконання міської програми «Молодіжна політика» на 2019-2021 роки, яким надається фінансова підтримка за рахунок бюджетних коштів.
27-28 травня 2021 року за підтримки управління молодіжної політики Миколаївської міської ради (начальник управління Рябенко О. В.) та Центру професійного розвитку педагогічних працівників (директор Тарасова О.В.) було проведено масштабний освітній захід «Уроки парламентаризму «Ми – законотворці». До першої хвилі проєкту долучилися старшокласники ЗЗСО №7, 14, 19, 36, 40, 47, 53, Першої української гімназії імені Миколи Аркаса, юридичного та класичного ліцеїв. На початку роботи учасників привітали Рябенко О. В., начальник управління молодіжної політики Миколаївської міської ради, Січко Д.С., депутат міської ради, к.ю.н., декан юридичного факультету Чорноморського державного університету ім. Петра Могили. В ході роботи школярі актуалізували свої знання про діяльність Верховної Ради України, процес ухвалення законів, функції парламенту в структурі органів державної влади в нашій країні, взяли участь в імітаційній грі «Ми – законотворці», квесті «Віртуальна екскурсія до Верховної Ради України». Всі заклади освіти отримали для подальшої роботи примірники посібника «Мій парламент: розумію та впливаю»: методичний посібник з громадської парламентської просвіти для роботи з дітьми та молоддю».
«Цікаво, захопливо, змістовно, корисно, пізнавально» – ці та інші епітети звучали під час підведення підсумків та обміну враженнями від освітнього заходу. Нові знайомства, нові знання, чудові емоції стали результатом спільної продуктивної діяльності.
Висловлюємо щиру подяку Центральній бібліотеці імені М.Л.Кропивницького (директор Тверда Т.В.) за гостинний прийом, допомогу в проведенні заходу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *