4 кроки до відео конференцій ZOOM

Продовжуємо ділитися досвідом організації навчального процесу з використанням дистанційних технологій.

Пропонуємо зручну платформу для організації проведення саме навчальних занять дистанційно. Мова йде про використання браузерної форми сервісу відеозв’язку Zoom.

Варто зазначити, що якщо ви студент і долучаєтесь до раніше створеної відеоконференції , вам достатньо перейти по отриманому посиланню, що надійшло електронною поштою як запрошення, і починати одразу з останнього етапу  –  Підключення учасників.

Крок_1 “РЕЄСТРАЦІЯ”: Відкриваємо у будь якому зручному для вас браузері (наприклад chrome, opera, mozila або edge) адресу https://zoom.us/ , натискаємо у верхньому правому кутку «зареєструватися безкоштовно», після чого (для спрощення реєстрації) обираємо «увійти за допомогою google», вводимо пароль та натискаємо кнопку «Створити обліковий запис». На цьому процес реєстрації облікового запису Zoom завершено.

Крок_2 “СТВОРЕННЯ КОНФЕРЕНЦІЇ Zoom”: На цьому кроці переходимо до безпосереднього створення самої конференції та налаштування її параметрів. На закладці «Конференції» натискаємо «Запланувати нову конференцію» , вводимо в поле «Тему» назву навчальної дисципліни, в  «Опис» – назву лекції а також в поле «Коли» вводимо дату та час проведення відеоконференції (*на наступну відеоконференцію їх можна буде змінити). Трохи нижче на цій закладці можна змінити й інші важливі параметри такі як включення чи виключення камери та мікрофону організатора та учасників відеконференції, можливість входу учасників на відеоконференцію раніш ніж увійде організатор і можливість збереження відеозапису даної конференції. Після налаштування необхідних параметрів натискаємо кнопку «Зберегти». Етап створення відеоконференції є завершеним і можемо починати, натиснувши кнопку «Розпочати дану конференцію».

Крок_3 “ПІДКЛЮЧЕННЯ УЧАСНИКІВ”: Одразу ж після натиснення кнопки «Почати дану конференцію» з’явиться вікно, що дозволяє скопіювати запрошення на конференцію в буфер обміну натиснувши кнопку з аналогічною назвою. А зараз важливе зауваження: для того щоб оминути завантаження і встановлення додаткового ПЗ у вікні що відкрилося, потрібно натиснути посилання «натиснути тут» а потім трохи нижче посилання «почніть з браузеру». Одразу ж після цього з’явиться вікно відеоконференції  , налаштування якого розглянемо нижче.

Крок_4 “НАЛАШТУВАННЯ ОСНОВНОГО ВІКНА”: Розглянемо функціональні можливості основного вікна браузерної версії Zoom:

  1. Кнопка, що дозволяє вмикати/вимикати ваш мікрофон(«за замовчуванням» бажано щоб всі мікрофони були вимкнені, щоб не створювати зайвих фонових шумів під час відеозв’язку).
  2. Кнопкавимкнення/увімкнення вебкамери (дозволяє вимкнути вебкамеру, але ви залишаєтесь «на зв’язку», і чуєте та бачите все, що відбувається на нараді; також можете надсилати текстові та голосові повідомлення). Варто зазначити, що вимкнення особистої відеокамери є дуже зручним, коли інтернет-зв’язок недостатньо потужний.
  3. Кнопкадодавання нових учасників. Щоб долучити нових учасників, можна скопіювати URL даної відеоконференції або повний текст запрошення в буфер обміну. Крім цього, є можливість надіслати запрошення безпосередньо через відповідний поштовий сервіс).
  4. Кнопка керування учасникамиконференції відображає список учасників, де можна працювати з їхніми обліковими записами поодинці.
  5. Кнопка«Share screen» дає можливість поділитися зображенням зі свого екрану (це може бути як поточне зображення усього вашого екрану так і інші варіанти, такі як зображення вікна Power Point і т.д.).
  6. У закладці«чат» під час відеоконференції можна паралельно коментувати чи задавати питання в текстовому режимі (набирати з клавіатури). Текстовий режим є дуже зручним для задання питань під час наради, щоб не вмикати/вимикати особистий мікрофон і не «зашумляти» загальний звуковий ефір.
  7. Кнопка «Детальніше».
  8. Кнопка виходу з відеоконференції(дає можливість тимчасово вийти з конференції, або повністю завершити її).

Більше деталей про роботу із Zoom можна знайти на сайті медіацентру УжНУ або переглянути відеоурок за посиланням:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *