ОРГАНІЗАЦІЯ ДИСТАНЦІЙНИХ НАРАД ЗА ДОПОМОГОЮ HANGOUTS MEET від GOOGLE

У зв’язку з карантином, актуальним залишається питання організації дистанційних нарад за допомогою цифрових технологій.

Однією з найбільш зручних та надійних програм для організації відеоконференцій є Hangouts Meet від Google. На сьогоднішній день, майже у кожної людини є персональний комп’ютер, ноутбук чи смартфон, за допомогою яких можна зручно використовувати згаданий сервіс. Все, що вам необхідно це наявність камери та мікрофону на одному з вищезазначених пристроїв.

Розглянемо коротку інструкцію, з допомогою якої можна організовувати (створити/долучитися) та проводити  наради у дистанційній формі . Варто зазначити, що якщо ви долучаєтеся до раніше створеної відеоконференції, вам достатньо перейти по отриманому посиланню, що надійшло електронною поштою як запрошення, і починати одразу з кроку 3.

Якщо ж ви бажаєте створити власну відеоконференцію, то попередньо маєте увійти у свій корпоративний обліковий запис (тобто робоча пошта повинна будити відкрита).

Крок 1.  Відкриваємо у будь якому зручному для вас браузері (наприклад chrome або opera, mozila, edge) адресу https://meet.google.com/  і натискаємо кнопку «Приєднатися до зустрічі або створити свою»

Крок 2. У разі, коли ми створюємо нову зустріч, то вводимо назву зустрічі (англійськими літерами), яку легко запам’ятати, наприклад UzhNU_Test (регістр букв не враховується). Якщо ж ми долучаємося до кимось створеної зустрічі, то вводимо назву, зазначену її автором і натискаємо «Продовжити». (Зазвичай, автор розсилає запрошення «долучитися до наради» на електронну пошту, і Вам достатньо буде перейти за посиланням, що міститься в надісланому листі.)

Крок 3. З’явиться вікно тестування вебкамери та мікрофону вашого пристрою, на якому ви побачите зображення, що буде транслюватися, а у нижньому лівому кутку екрана – індикатор звуку, який реагуватиме на ваші звукові повідомлення. Якщо все готово – натискаємо клавішу «Приєднатися».

Крок 4. На наступному етапі з’явиться вікно «Додавання учасників», де вам надається можливість запросити інших учасників відеоконференції кількома способами:

  1. Написати у доступному месенджері (Viber, WhatsApp, SMS) повідомлення з короткою назвою відеоконференції (в нашому випадку UzhNU_Test), та надіслати повідомлення запрошеному на конференцію. Особа, яку запросили може  ввести  назву  у приєднанні до конференції, як вказано на кроці 1інструкції.
  2. Скопіювати вручну посилання на дану відеоконференцію або натиснути кнопку «Копіювати дані»,яка автоматично скопіює запрошення в буфер обміну (у нашому прикладі автоматично згенероване запрошення матиме вигляд: «Щоб приєднатися до відео зустрічі, натисніть на це посилання: https://meet.google.com/guv-umop-mzy»);
  3. Натиснути клавішу «Додати»і ввести вручну електронну адресу, або ж обрати з «випадаючого» списку електронні адреси потрібних осіб (якщо вказані дії ви здійснюєте з використанням університетської пошти @uzhnu.edu.ua, то у вас буде автоматичний доступ до списка електронних адрес усіх працівників УжНУ). Варто зазначити, що лише в цьому випадку на електронну пошту буде автоматично надіслано лист із запрошенням долучитися до відеоконференції та посилання, за яким необхідно перейти.

Крок 5. Після виконання кроків 1-4, з’явиться вікно відеоконференції, на якому розміщені додаткові функції:

  1. Вікно, що відображає інформацію про активну відеоконференцію(якщо натиснути на це вікно, то з’явиться аналогічне підвікно як на кроці 4 даної інструкції);
  2. Кнопка, що дозволяє вмикати/вимикати ваш мікрофон(«за замовчуванням» бажано щоб всі мікрофони були вимкнені, щоб не створювати зайвих фонових шумів під час відеозв’язку);
  3. Кнопка виходу з відеоконференції(дає можливість тимчасово вийти з відеозв’язку, але з’явиться меню, з допомогою якого можна знову під’єднатися до даної відеоконференції);
  4. Кнопка вимкнення/увімкнення вебкамери(дозволяє вимкнути вебкамеру, але ви залишаєтесь «на зв’язку», і чуєте та бачите все, що відбувається на нараді; також можете надсилати текстові та голосові повідомлення). Варто зазначити, що вимкнення особистої відеокамери є дуже зручним, коли інтернет-зв’язок недостатньо потужний;
  5. Кнопка додаткових налаштувань, з допомогою якої можна налаштувати макет розташування екранівучасників відеоконференції;

Додаткове меню списку учасників відеоконференції та текстового чату. У списку учасників Ви зможете побачити всіх учасників даної відеоконференції та запросити нових. Узакладці «чат» можна паралельно коментувати чи задавати питання в текстовому режимі (набирати з клавіатури). Текстовий режим є дуже зручним для задання питань під час наради, щоб не вмикати/вимикати особистий мікрофон і не «зашумляти» загальний звуковий ефір.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *