Консультація «Дитячий та підлітковий суїцид»

Тема суїциду досить довгий час  була предметом табу. Існувала, а в окремих випадках і до цього часу існує думка, що розмова про самогубство може  заохотити людину до такого вчинку. Але якщо не говорити на цю тему, то немає ніякої можливості дізнатися, чи є небезпека суїциду реальною. Крім того, така розмова буває першим кроком до запобігання самогубства. 

В рамках методичного інтенсиву 12.02.2024  для консультантів ЦПРПП проведено консультацію на тему: «Дитячий та підлітковий суїцид». Консультантом Наталею Смирновою ознайомлено педагогів з поняттям суїциду, його складовими; ознаками суїцидальної поведінки та емоційних порушень; загальною та підлітковою класифікацією причин суїциду. Надано відповіді на питання: чи можна завчасно розпізнати біду? як можна розпізнати, що дитина готова вчинити самогубство, та як правильно говорити з нею на таку непросту тему? як впізнати, що ваша дитина хоче вчинити суїцид? 

Учасникам заходу отримали рекомендації: «Як допомогти дитині впоратись з негативними емоціями», «Як правильно себе вести при розмові з дитиною або підлітком».

Консультантом Наталею Гоберлас підготовлено та надано для використання у роботі з дітьми, батьками, вчителями список телефонів гарячих ліній психологічної допомоги, де всі охочі можуть отримати безкоштовно та конфіденційно консультацію  та підтримку з даного питання. 

Дитячий суїцид – це те, чого практично завжди можна уникнути. Головне вчасно помітити тривожні сигнали, ті самі перші червоні прапорці пригніченого стану дитини, та знати прийоми та практики взаємодії з нею.

То ж продовжуємо отримувати знання, знайомитися з практиками, щоб надавати консультативну допомогу вчителям з організації роботи в закладах освіти щодо здійснення профілактики суїциду. 

Консультант ЦПРПП
Наталя Гоберлас

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *