5 порад, як підтримати батькам дитину напередодні ЗНО

 

 

 

 

  1. Допоможіть з підготовкою до ЗНО

Запорука успішної здачі іспиту – якісні знання. Чи не в ваших силах вкласти їх у голову синові або дочці, але ви можете допомогти знайти репетиторів, купити необхідні посібники або курси, запропонувати участь у міру необхідності. Батьки можуть проявити участь словами:

  • «Хочеш, давай повторимо таку-то тему?»
  • «Тебе влаштовує курс підготовки? Відчуваєш, що заняття приносять користь?»
  • «Ти впевнений, що правильно організуєш свій час? Давай разом подумаємо, як оптимізувати графік підготовки?»

Багато випускників, які здають ЗНО, обирають онлайн-підготовку. Це допомагає економити час і сили. Запропонуйте дитині розглянути такий варіант. Наприклад, https://zno.osvita.ua/

  1. Не тисніть

Тиск оточуючих – один з найбільш стресових факторів, супутних ЗНО. Педагоги у школі подають іспит так, ніби це єдина мета в житті кожного школяра. Потенційними балами за ЗНО вимірюють всі шанси на успіх у майбутньому. Випускник відчуває себе так, ніби у нього немає права розслабитися. Якщо батьки приєднуються до хору вчителів і вторять: «Якщо не здаси, будеш працювати двірником!», то наслідки можуть бути сумними.

Щоб підтримати дитину перед ЗНО, важливо навчити сина або дочку не боятися провалу. Життя не закінчується на іспиті і не визначається його балами. У крайньому випадку ЗНО можна перездати, а ось здоров’я і витрачені нерви вже не повернути.

  1. Попрацюйте з власними емоціями

Якщо ви безперервно нервуєте з приводу ЗНО і того, як син або дочка себе проявлять, тривога неминуче передасться і дитині. Це знизить її адаптивні можливості і опірність екзаменаційному стресу.

Щоб допомогти дитині здати ЗНО, виберіть правильний стиль спілкування з підлітком У період підготовки до іспитів – оптимістичний, завзятий і з гумором.

  1. Створіть психологічний комфорт

Навколо ЗНО створюється нервова атмосфера. Важливо, щоб дома панував максимальний спокій. Дитині потрібна якась безпечна гавань, де можна відпочити і розслабитися, не думаючи про демоверсії, бланки і типові завдання. Намагайтеся пред’являти менше вимог щодо побутових справ – в період підготовки дітей до ЗНО можна зробити знижку.

  1. Організуйте «пробний іспит»

При підготовці до іспиту варто опрацювати з дитиною всю схему процедури ЗНО «від» і «до». Вона повинна знати, що можна брати з собою (шоколадку, паспорт, чорні гелеві ручки) і що не можна (телефон, шпаргалки). Випускник повинен вміти правильно заповнювати екзаменаційний бланк і розраховувати час на іспиті, щоб встигнути впоратися з усіма завданнями.

Щоб звикнути до формату іспиту й прокачати свої знання, запропонуйте дитині сходити на пробні ЗНО у  школі або у спеціальних центрах.

Якщо немає можливості пройти таку підготовку з ЗНО, проведіть пробник самостійно. Роздрукуйте школяреві демоверсію з Інтернету, бланк, виділіть час у свій вихідний, приберіть всі відволікаючі предмети (в тому числі телефон) і засічіть час. Виступіть у ролі спостерігача – дитина не повинна нікуди підглядати. Це допоможе оцінити, наскільки вона готова і над чим треба попрацювати.

Поради батькам при підготовці до ЗНО включають в себе допомогу дитині, відсутність тиску, опрацювання власної тривожності, створення психологічного комфорту в сім’ї та організацію пробного іспиту.

ЗНО – важливий щабель в освіті, але недостатні бали не поставлять хрест на подальшій кар’єрі. Основна рекомендація батькам – закликайте дитину робити все можливе і не переймайтеся даремно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *