Центр професійного розвитку педагогічних працівників Миколаївської міської ради

[email protected]

м.Миколаїв, проспект Центральний, 166

0512 30 03 08

Надбавка вчителям і зменшення робочих годин: нововведення про організацію інклюзивного навчання

education.24tv.ua

Уряд 21 червня ухвалив постанову, яка вносить зміни в організації інклюзивного навчання в Україні. Зокрема, вчителі, які працюють в інклюзивно-ресурсних центрах, будуть отримувати надбавки і працювати по 36 годин на тиждень.

Розвиток мережі ІРЦ стартував ще у 2017 році.У Міносвіти кажуть, що відтепер робота українських ІРЦ буде наближена до європейських стандартів безбар’єрності.

Постанова містить такі нововведення

  • З 1 січня 2022 року для педагогів у ІРЦ вводиться надбавка до ставки не менше 25%.
  • Педпрацівниками ІРЦ можуть ставати лише ті, хто мають магістерський ступінь за спеціальностями спеціальна освіта (корекційна освіта, дефектологія) або психологія (практична психологія) та стаж роботи не менше 2 років.
  • Тривалість робочого тижня в педагогів ІРЦ скорочується з 40 до 36 годин. Скасували і вимогу про 18 годин безпосередньої роботи з дітьми.
  • Інклюзивно-ресурсні центри зможуть надавати платні послуги.
  • Керівника ІРЦ будуть призначатися на 6 років замість трьох. Призначення, як і раніше, відбуватиметься через конкурс.
  • Інклюзивно-ресурсним центрам дозволили мати філії та використовувати мобільні ІРЦ. Окрім того, кілька засновників можуть створити спільний ІРЦ.
  • У випадках, коли діти мають освітні труднощі тяжкого прояву, комплексна психолого-педагогічна оцінка може надаватися за місцем перебування чи проживання дитини.
  • Для учнів комплексна оцінка обов’язково передбачатиме результат спостереження та додаткового збирання інформації фахівцями ІРЦ, консультації з педагогами.
  • Якщо в територіальній громаді або районі один ІРЦ обслуговує понад 7 тисяч дітей, то засновник може додатково залучати фахівців із розрахунку 0,5 ставки на 1000 дітей. Для міст і районів міст такий поріг становить 12 тисяч дітей.

До слова, уряд планує скасувати проходження обов’язкової комісії для отримання дозволу на навчання дітей з особливими освітніми потребами та дітей з інвалідністю в спеціальних школах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *