ТОП-10 онлайн-сервісів для дистанційної роботи бібліотекарів

Сьогодні увесь світ вимушений пристосовуватися до нових умов життя. Режим карантину, введений в Україні з 17 березня 2020 року, допомагає кожному громадянину зберегти своє здоров’я, а також надає можливості для творчого розвитку, підвищення професійної компетентності, опанування нових знань та навичок. Одеська національна наукова бібліотека в рамках онлайн-проекту “Європейський тиждень цифрової грамотності: український вимір протидії коронавірусу” пропонує вашій увазі ТОП-10 безкоштовних онлайн-сервісів для організації дистанційної роботи бібліотекарів.

Бібліотекарі, які завжди впевнено почувалися на гребені інформаційної хвилі, нині сконцентрували увагу на поглибленні інформаційно-комунікаційної взаємодії.  Вони ще раз засвідчують, що бібліотека – це не просто будівля з книжками, а  ще й необмежений простір для ініціативи і творчості, у якому кожен може отримати необхідні інструменти для саморозвитку.

Стрімке проникнення інтернет-технологій у робочу діяльність і повсякденний побут людей вимагають від користувача активного вивчення та використання веб-сервісів, в тому числі й побудованих на використанні хмарних обчислень. Цей процес є однією з ключових складових цифрової культури суспільства.

Одеська національна наукова бібліотека закликає колег і читачів долучитися до акції Міністерства охорони здоров’я України #залишаюсявдома і пропонує вашій увазі ТОП-10 безкоштовних онлайн-сервісів, які дозволяють проводити відеочати, онлайн-конференції, прямі ефіри, а також допомагають в обговоренні поточних питань, оперативному плануванні, роботі з документацією, не виходячи з дому.

  1. Лідерські позиції у нашому топ-10 ми віддаємо сервісам Google, які бібліотечна команда Одеської національної наукової бібліотеки із задоволенням використовує у своїй повсякденній та дистанційній роботі завдяки їхньому різноманіттю, безкоштовності, зрозумілості та постійному вдосконаленню. Щоб отримати змогу повною мірою користуватися продуктами Google, необхідно мати  обліковий запис Google, або, як мінімум, використовувати обліковий запис поштової скриньки в  Ця об’єднана система входу надає доступ до безкоштовних продуктів Google. Найбільш популярними та корисними україномовними сервісами компанії є:
     
  • Gmail Служби Google надають кожному користувачеві акаунт Gmail з персональною електронною адресою. Gmail – це не тільки ефективна поштова служба: у вікно поштової скриньки інтегрована система обміну миттєвими повідомленнями, користувач бачить, чи знаходяться його адресати в мережі, може поспілкуватися з ними в чаті в режимі реального часу. Бесіди миттєвих повідомлень, як бесіди електронних листів, можна зберігати в Gmail та робити за ними пошук. Налаштування автовідповідача, гарячі клавіші для ефективної роботи, вбудований перекладач. Завдяки потужним фільтрам для захисту від вірусів і спаму, підтримці POP, можливості безоплатного пересилання і доступу з мобільного телефону служба Gmail є універсальним поштовим рішенням для будь-яких користувачів та організацій. У Gmail можна спілкуватися з колегами в Hangouts, дзвонити клієнтам і проводити відео-зустрічі.
  • Google Docs — безкоштовний онлайн-сервіс для роботи з документами, таблицями та презентаціями (пакети сумісні з Word, Excel, PowerPoint). Це веб-орієнтована програма, що працює в рамках веб-браузера без установлення на комп’ютер користувача. Документи і таблиці, що створюються користувачем, зберігаються на сервері Google, або можуть бути збережені у файл чи надані для спільного доступу і роботи над ними в режимі реального часу. З документами, таблицями та презентаціями Google можна працювати з будь-якої точки світу і з будь-якого комп’ютера, а більшість функцій редакторів доступні навіть без підключення до Інтернету. Доступ до особистих документів захищений паролем. Використання цього сервісу дозволяє зекономити кошти на придбання програмного забезпечення, а також у разі потреби дозволити користувачеві уникнути встановлення на свій ПК вільно розповсюджуваного програмного забезпечення.  

Основні функції сервісу:

Writely. Текстовий процесор, що дозволяє редагувати текстові документи OpenDocument, Microsoft Word, а також електронні таблиці. Доступна велика кількість засобів форматування: зміна розміру і стилю шрифту, вибір кольору та оздоблення, створення списків і таблиць, вставка картинок, посилань і спеціальних знаків. Можна робити закладки, коментарі. Зберігаються документи автоматично, у міру внесення змін, але кожна правка записується, тож можна користуватися функцією скасування і повернення змін так само, як і у звичайному текстовому редакторі. Існує можливість завантажувати на сервер і скачувати з нього файли у різних форматах. Підтримується простий текст, HTML, Microsoft Word, RTF, OpenDocument, PDF і кілька графічних форматів. Можна отримати підбірку текстів у вигляді файлів HTML в архіві ZIP.

Google Sheets. Дозволяє заносити дані в рядки і стовпчики електронної таблиці, а також проводити нескладні обчислення. Програма допускає перетворення даних і у формат Microsoft Excel, і в загальнодоступні OpenDocument. Передбачена можливість доступу інших користувачів до створеної таблиці як з правом редагування, так і без (щонайбільше десяти користувачам одночасно). Це програмне забезпечення має гірші можливості, порівняно з повноцінними електронними таблицями, такими, як Microsoft Excel або OpenOffice.org Calc, але цілком достатні для простих дій з даними. Google spreadsheets досі перебуває у стадії тестування.

Google Slides. Дає можливість створювати електронні презентації. Реалізована можливість імпорту/експорту файлів Microsoft PowerPoint (*.ppt).

Google Forms. Створена для роботи із формування різного роду блоків питань. Зазвичай, використовують для створення системи звітів, контролю щоденної, щотижневої, щомісячної, квартальної, річної діяльності працівників. Для зменшення витрат часу на опис та здачу паперових звітів Google Додатки пропонують електронну форму для ведення звітності, заповнити яку може кожен працівник, що має комп’ютер, підключення до Інтернету та встановлений браузер Google Chrome. Також Google Форма може використовуватись і з іншими цілями, зокрема для створення системи різного роду опитувань: від одноосібних до масових (в загальному по організації, підрозділу  і т.д., збирання пропозицій, формування списків, реєстрації на заходи тощо). Є можливість спільного редагування форми, а також особливих налаштувань форми (дизайн, вбудовування фото- і відеоконтенту, вивід результату в залежності від відповіді респондента тощо). Форму можна розмістити на сайті організації, на сторінці в соціальних мережах, поширити електронною поштою. Відповіді групуються у таблицю, а статистика подається у формі діаграм, відсотковому вираженні тощо.  

  • Google Drive — онлайн-сервіс для зберігання файлів користувачів у «хмарному сховищі». Слоган “Усі ваші файли завжди під рукою!” говорить сам за себе — це багатомовне сховище даних, яке належить компанії Google Inc., дозволяє користувачам зберігати свої дані (фотографії, відео, презентації, файли у форматі PDF, файли Microsoft Office)  на серверах у хмарі та ділитися ними з іншими користувачами в Інтернеті. При цьому власник даних має можливість обрати рівень доступу, який він надає іншим користувачам: переглядати, коментувати чи редагувати будь-який конкретний файл чи папку. Після активації замінює собою Документи Google. Google Drive безкоштовно пропонує своїм користувачам початкові 15 Гб дискового простору в сховищі, яке використовується всіма сервісами Google, які пов’язані з обліковим записом користувача: Google Docs, Google+ Photos, Gmail, це дозволяє зберігати файли й вкладення електронної пошти, а також створювати резервні копії фото безпосередньо на Диску. Окрім того, щомісяця можна придбати тарифний план обсягу пам’яті та отримати ще більше дискового простору. Працює з найпоширенішими операційними системами Microsoft Windows, Mac OS X, Android, iOS. Google Drive дозволяє синхронізувати всі файли користувача, в тому числі файли Microsoft Office, через його комп’ютер, телефон і планшет, щоб мати доступ до робочих матеріалів у будь-який момент, не витрачати час на вкладання файлів і об’єднання різних версій одного й того самого документа, а потрібні матеріали легко знаходити за лічені хвилини, навіть якщо це зображення або PDF-файли рукописних нотаток, завдяки інструментам  пошуку Google.
  • Google groups — Завдяки службі Google groups можна створювати дискусійні групи, щоб спілкуватися в режимі онлайн або електронною поштою. Сервіс дає можливість організувати і брати участь в обговореннях на відповідну тему; створювати групи підтримки певного проекту, в яких учасники можуть задавати запитання й отримувати на них відповіді. За допомогою сервісу легко організовувати зустрічі, конференції та соціальні заходи для учасників групи, знайти людей зі спільними інтересами чи професією, надавати доступ до документів, використовувати велику кількість продуктів Google, наприклад, повідомити всім учасникам групи про подію через Google Календар. Читання повідомлень у групі  – через електронну пошту та/або веб-інтерфейс. До відкритих груп можна приєднуватися миттєво. Щоб стати учасником обмеженої групи, потрібно отримати схвалення від її адміністратора. Натомість у приватній групі необхідно натиснути посилання та надіслати запит на вступ її власнику. Окрім приєднання до існуючих груп, можна створювати власні групи, самостійно визначаючи політику доступу до цих груп.
  • Google Calendar — безкоштовний веб-застосунок для тайм-менеджменту, розроблений Google. Щоб отримати можливість використання, користувачі повинні мати акаунт Google. Користувачі, які не використовують службу Google Календар, можуть переглядати календар у форматі HTML, перейшовши за посиланням, наданим власником документа. Має різні режими перегляду, такі як денний, тижневий, місячний, та порядок денний. Також можна налаштувати календар показувати кілька днів одразу та визначити їх кількість. Події зберігаються онлайн, таким чином календар можна переглядати з будь-якого місця, обладнаного доступом до мережі Інтернет. Це також означає, що дані не будуть втрачені, навіть якщо зламається жорсткий диск. Можна додавати та обмінюватись багатьма календарями з різними рівнями прав доступу. Це спрощує співпрацю та обмін розкладами між групами. Також до імпортування у персональний календар доступні календарі з національними святами різних країн, погодою тощо. Є можливість роздрукувати календар. За допомогою гаджета “Завдання” можна створювати списки справ і стежити за їх виконанням. Google Календар пропонує кілька різних варіантів отримання сповіщень про події. Зокрема, вони можуть надходити в SMS-повідомленнях, електронних листах або спливаючих вікнах безпосередньо в Google Календарі.

Окрім цих існують інші сервіси, наприклад, Youtube (соціальний сервіс, призначений для зберігання, перегляду і обговорення цифрових відеозаписів), Google Sites (сервіс для створення повноцінних веб-сторінок як для власників акаунтів Google, так і незалежних користувачів), Google-maps (сервіс векторних та растрових (фотознімків з літаків та супутників) географічних карт), Google Hangouts (сервіс для організації групового чату, обміну фотографіями та здійснення відеовикликів як з комп’ютера, так і з мобільного телефону до 10 учасників), Google Duo (додаток з функцією відеочату, який надає можливість  проводити захищені від прослуховування відеозустрічі) та інші, які можуть бути успішно застосовані бібліотечними працівниками у своїй роботі.

  1. Facebook – найвідоміша соцмережа, яка дозволяє вести групові відеочати за допомогою додатку Facebook Messenger. А Facebook Live дозволяє транслювати відео наживо зі свого мобільного пристрою.
  2. Canva – безкоштовний сервіс створення дизайнів, який дозволяє і новачкам, і професіоналам працювати індивідуально та у команді, розробляючи макети оголошень, флаєрів, банерів, плакатів, логотипів, відео, презентацій, інфографіки, буклети, сертифікати, розклади занять, звіти тощо. Під час роботи можна використовувати або за потреби творчо змінювати  готові шаблони дизайнів, завантажувати власні фото і текстові матеріали. 
  3. Skype — дозволяє здійснювати аудіовиклики, проводити відеоконференції, презентації, демонструвати зображення на екрані під час виклику. Також виклики Skype можна записувати.
  4. SlideShare – дозволяє ділитися презентаціями, інфографіками, документами.
  5. Zoom.us — надає можливість проводити відеоконференції, записувати відеовиклики, спілкуватися в чаті.
  6. Slack — корпоративний месенджер, який збирає в одному вікні обговорення в загальних темах, приватних групах і особистих повідомленнях. Також сервіс має власний хостинг, режим прев’ю зображень і дозволяє здійснювати пошук серед усіх повідомлень. Крім того, Slack підтримує інтеграцію з майже 100 сторонніми сервісами.
  7. Trello — спільний інструмент управління проєктами, який дозволяє легко організовувати та визначати пріоритетність завдань.
  8. FreeConferenceCall.com —  інструмент для проведення аудіо- та відеоконференцій до 1000 учасників.
  9. TurboScan — мобільний додаток, який дозволяє сканувати/фотографувати документи і зображення та перетворювати їх у PDF.

Обирайте те, що найбільше підходить саме вам для професійного спілкування, планування роботи та організації робочого часу, і #ЗалишайтесяВдома!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *