11 грудня 2019 року в шкільній бібліотеці ЗОШ №17 відбулися святкові Андрієві вечорниці

Дехто з сучасних українців навіть не уявляє, що святкування традиційних зимових свят – це в першу чергу ритуальне дійство, яке походить ще з язичницьких часів. Коли сідаємо за святковий стіл та вітаємо рідних з якимось зимовим святом, ми тим самим вшановуємо наших пращурів, повторюючи давні ритуали.

Напередодні такого свята, як Вечорниці на Андрія (13 грудня) шкільні бібліотекарі Заводського району мали можливість здійснити екскурсію у минуле та стати учасниками святкових Андріївських вечорниць. А подарували їм цю незабутню подорож завідуюча бібліотекою ЗОШ №17 Базиленко Лідія Петрівна та творчий колектив учнів. Вечорниці пройшли у теплій, домашній атмосфері: лунали смішні історії, проводився обряд ворожіння, запальний танок у виконанні учнів запрошував усіх до кругу, а веселі народні пісні нагадали кожному, що ми не забуваємо нашу культурну спадщину.

Хоч час невпинно рухається вперед, стародавні звичаї залишають нам згадку про те, у що вірили та до чого прагнули наші далекі предки. І коли ми святкуємо традиційні свята, виконуючи ритуальні дійства, тим самим славимо одвічні чесноти, що цінуються на теренах нашої Батьківщини з давніх часів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *