Засідання наукових студій

28 серпня на базі ЗЗСО №36 для керівників закладів освіти в рамках міського проекту «Науковці – педагогам» НМЦ проведено засідання наукових студій. Теми засідань обрані за заявками директорів, а саме: «Упровадження інновацій в освітнє середовище», «Профілактика емоційного вигоряння», «Мистецтво досягати успіху», «Маніпулятивні техніки в міжособистісній взаємодії», «Бути почутими», «Впровадження інклюзивної освіти. Командний підхід до освітньої та корекційно-розвивальної роботи», «Написання проектної заявки до фінансових інструментів ЄС».

І хоча вони різнопланові не тільки за змістом, а й за формою проведення, проте об’єднані єдиною метою: підвищити професійний рівень керівника, сформувати навички роботи  управлінця в сучасних умовах, оскільки ми живемо в світі, де все пронизано новизною, в час, який потребує оновлення функції управління, коли керівник закладу повинен бути обізнаним з інноваційною педагогікою та освітнім менеджментом, мотивованим на виконання управлінських функцій, мати позитивний досвід управління колективом, бути творчою особистістю, правильно і своєчасно реагувати на запити учасників освітнього процесу.

Оскільки в умовах сьогодення робота по-новому це немало труднощів як для управлінців, так і для педагогів, то у кожного повинно бути сформовано почуття нового, необхідність і потреба у самовдосконаленні. Тож не менш важливим чинником компетентності керівника є наукове обґрунтування управлінських рішень.

Отже саме на синтез науки і освіти, синергію науки і практики  має бути спрямована діяльність і спланована робота закладів освіти, аби досягти бажаних результатів.

          У кожного учасника заходу була можливість відвідати 2 локації за вибором. Захід пройшов на високому науковому, змістовному, організаційному, емоційному рівні, про що свідчать відгуки в соціальних мережах.

«Тренінг дуже сподобався Він перевершив всі мої сподівання.

Дуже велика подяка пані Наталі  за позитивний настрій, гарні враження, корисні навички.

Живі емоції колег та цікаві вправи розвантажили та покращили самопочуття.    Дякую за чудовий ресурс!

Успіхів Вам та наснаги!» – відгук Т.О.Варвянської (директор ЗЗСО №36)

«28.08.2019 року в рамках проекту «Науковці – педагогам», який започатковано науково-методичним центром, у учасників заходу була можливість вибрати та відвідати дві локації.

Моїм вибором став соціально-психологічний тренінг «Маніпулятивні техніки між особистої взаємодії: мистецтво розпізнання та протистояння», який проводила науковий кореспондент інституту  психології імені Г.С. Костюка НАПН України Дроботун  Олена Сергіївна. Під час проведення тренінгу Олена Сергіївна розкрила психологічний вплив у міжособистісній взаємодії, що відбувається в ході комунікації людей. Актуальним для учасників тренінгу було визначення методів протистояння цього впливу, можливість виявляти власні «слабкі місця», а також дослідження та протистояння маніпуляціям.

Зацікавило питання ведення «цивілізованої» маніпуляції. Дуже було корисним відпрацювати алгоритм протистояння маніпуляціям, в ході відпрацювань отримували навички відкритої інтелектуальної боротьби. Вищезазначене посідає значне місце в роботі керівника, надає можливість розуміння, особистісного спілкування з педагогами, батьками.

Тема тренінгу дозволила розвинути в собі індивідуальну, харизматичну силу, зрозуміти це питання з багатоаспектною моделлю спілкування. Позитивна атмосфера під час тренінгу зробила його легким у сприйнятті та розумінні. Олена Сергіївна – професійний тренер.

В цьому ще раз переконалися під час другої зустрічі «Мистецтво  досягати успіху». Питання успішності в житті турбує кожного, як  розпланувати час, як встигнути все і зразу, при цьому залишатися здоровою та позитивно налаштованою особистістю. Дроботун О.С. допомогла зрозуміти як створити «колесо балансу» свого життя, як скласти план всіх справ, щоб встигнути зробити все, про що мрієш, як вміти користуватися тайм-менеджментом, як знайти рішення, яка справа першочергова і важлива, а яка другорядна, як визначати ресурси, необхідні для реалізації своїх проектів, а головне, як отримувати задоволення і бути успішним по життю.

Вдячна науково-методичному центру за чудову можливість зустрічі з науковцями. Маю надію, що цікавий, ефективний, пізнавальний, необхідний проект продовжить свою роботу в цьому навчальному році» – завідувач ЗДО №94 Л.Деньговська

«28 серпня 2019 року для керівників закладів освіти міста перед початком нового навчального року організовано і проведено цікавий і змістовний захід на базі Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 36 – навчально-демонстраційні локації професійного розвитку «У мікрофона – науковець».

Організатори запропонували для присутніх систему різноманітних зустрічей, спрямованих на управлінську підтримку зростання професійної майстерності керівника, модернізації управління, створення сприятливих умов навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами, шляхи вирішення професійних задач, упровадження в освітній процес інновацій тощо.

Відомі науковці міста та Академії педагогічних наук України познайомили присутніх з передовим педагогічним досвідом освітян європейських країн, змінами Нової української школи. Зазначили, що керівник, перш за все, – агент змін, провайдер освітньої реформи, лідер серед інших педагогів, дітей та батьків.

Ми розуміємо, що освіта набуває якісних перетворень, адаптуючись до нових умов, тому наші педагогічні колективи повинні володіти сучасними методами і засобами генерувати і впроваджувати новаторські ідеї у своїй щоденній роботі з учнями.

Отже, такі нестандартні заходи необхідні для успішного реформування освітніх систем у закладах міста, спрямовані на розвиток і оновлення закладів та реалізацію інтересів педагогів; ефективну інноваційну діяльність, забезпечення розвитку особистості дитини та її соціалізації у суспільстві.

 Висловлюю подяку директору НМЦ Тарасовій О.В., заступнику Деркач Г.І., науковцям, які були залучені до роботи.

Сподіваюсь, що добра традиція плідної співпраці з керівниками закладів освіти продовжуватиметься у поточному навчальному році.» – директор ЗЗСО №25 А.Піляєва

«Я впевнена що кожному керівнику приходить думка: «Не думатиму про це сьогодні, подумаю про це завтра». Та якщо для головної героїні роману «Віднесені вітром» Скарлет  О’Хари  такий підхід до вирішення справ прийнятний, то для керівників – ні. Хоч як би хотілося відкласти справи і ….. хай увесь світ почекає.

Відповіді на питання:

  • Як добирати працівників
  • Які фірмові стандарти упровадити
  • Як сформувати корпоративну культуру
  • Як делегувати роботу, повноваження
  • Де винайти ресурси для подальшої роботи

я почула в ході майстер – класу «Між «треба» і «хочу» творчо вирішуємо професійні задачі»  Галини Рурик – доктора філософії у галузі освіти.

Запропоновані практики «Сніданок. Обід. Вечеря» (Л. Кокоренко), «Що мене радує», «Моя ціль»  допоможуть зберегти традиції закладу та повагу до них, розвивати творчу атмосферу, високу трудову активність,  виконавчу дисципліну,  дотримуватись  етики взаємин, а використання матриці Ейзенхауера сприятиме умінням делегувати повноваження і відповідальність.

Спільно з Галиною Леонідівною ми розкривали внутрішні комунікації – ставили конкретні завдання, шукали шляхи їх вирішення: розписували не лише робочі досягнення, а й ментальні,  спрямовані  на особистий розвиток.

Практики,  поради Галини Рурик сприятимуть досягненню очікуваної якості роботи за умови наявності чітких цілей, їх визначеності та відкритості для працівників, продуманої практики застосування положень кадрової політики.

Ми зрозуміли, що успіху досягає той, хто вчасно отримує та вміє застосувати інформацію. Решта – «справа техніки!»

Дякуємо за співпрацю!» – О.В.Ревуцька

НМЦ висловлює щиру вдячність адміністрації та педколективу ЗЗСО №36 за створення умов для проведення заходу.

Зичимо всім успішного навчального року!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *