Організаційно-інформаційна конференція «Школа – простір сили та безпеки. Основні аспекти організації виховної роботи та захисту прав дітей у 2024/2025 н.р.»

До початку навчального року залишається зовсім мало часу. Незалежно від формату здійснення освітнього процесу в цьому році (офлайн, онлайн чи змішаного) важливим та актуальним завданням закладів освіти  залишається подальше створення всіх можливих умов для забезпечення захисту життя та здоров’я дітей в умовах безпечного освітнього середовища, де панують довіра, ненасильницьке спілкування, соціально-педагогічна, психологічна допомога та підтримка всіх учасників освітнього процесу, прийняття викликів часу, пов’язаних із безпековою ситуацією та війною. 

Сьогодні, 22.08.2024, консультантами центру професійного розвитку педагогічних працівників проведено із заступниками з виховної роботи ЗЗСО онлайн-зустріч «Школа  – простір сили та безпеки. Основні аспекти організації виховної роботи та захисту прав дітей у 2024/2025 н.р.». Захід відбувся за участі представників служб та установ міста, які опікуються проблемами захисту прав дітей: заступника начальника ССД ММР Т. Хижняк,  інспектора відділу зав’язків з громадськістю УПП в Миколаївській області, ст. лейтенанта поліції О. Зінькової, практичного психолога ММЦСС Г. Новікової. 

Консультантом Н. Гоберлас відмічено плідну роботу педагогів у минулому навчальному році, презентовано збірку «Безбар’єрний безпечний простір, дружній до дитини» (кращі практики з досвіду роботи Г№№ 24, 29, 32, 39, 43, 54, 64; Л№№2, 34, 42, 51, 55, ім. В.Д. Чайки, ім. Олега Ольжича), окреслено основні питання організації роботи  закладів освіти з охорони дитинства та захисту прав дітей; зазначено, що важливим аспектом в організації діяльності закладів освіти  з даного напрямку є налагодження співпраці з установами та соціальними службами, поліцією. Лише об’єднавши зусилля педагогів, батьківської громадськості та зацікавлених служб, ми досягнемо позитивного результату. Педагогами активно обговорювалися проблемні питання та форми ефективної взаємодії протягом навчального року з представниками служби у справах дітей, поліції, ММЦСС. 

Консультант Т. Селецька звернула увагу на важливість емоційно-педагогічної підтримки в закладах освіти в умовах сьогодення; познайомила з тематикою першого уроку та запропонувала цікаві класні активності, які можна використовувати педагогам на цьому уроці й на інших позакласних заходах з учнями.

  Представник Центру гідності дитини Українського Католицького Університету В. Гавришко познайомила учасників з проєктом «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому просторі» та запропонувала пройти безкоштовний онлайн-курс для освітян, що вчить, як створити безпечне середовище для дітей, які безпекові правила слід ввести і дотримуватися, як реагувати на загрози.

Захід пройшов у теплій дружній атмосфері. Учасники отримали рекомендації та корисні поради.

 Головне в умовах сьогодення – повсякденна психологічна допомога, емоційна підтримка всіх учасників освітнього процесу, об’єднання зусиль педагогів, батьків , установ та соціальних служб, громадськості щодо захисту прав та свобод дітей.

 Налаштовуючись на новий навчальний рік, беремо з собою особистий минулорічний досвід та поради й рекомендації щодо організації виховної роботи та  захисту прав дітей в рамках освітнього процесу. 

Хай у закладах панує атмосфера комфорту, емоційної стабільності, колективної підтримки. Дружньої взаємодії та плідної співпраці нам! Зростаємо професійно разом!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *