Відбувся практичний семінар для вчителів правознавства

28.09.23  відбувся  практичний семінар для вчителів правознавства «Організація та проведення уроків правознавства в умовах сьогодення».

Консультант  ЦПРПП Смекаліна О.В. звернула увагу  вчителів на  Інструктивно – методичні рекомендації  щодо викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році ( Лист МОН № 1/13749-23 від 12.09.23 року), наголосила на особливостях  викладання курсу правознавства  в 2023/2024 н.р.  Рекомендації   щодо викладання предметів «Громадянської та історичної освітньої галузі»  та освітньої галузі «Суспільствознавство» розміщено в Додатку 5 .

Правознавство як навчальний предмет сприяє особистісному розвитку і творчій самореалізації кожного учня/учениці через визнання загальнолюдських цінностей, здатності розуміти й оцінювати правові явища та процеси, формувати критичне мислення, аналізувати життєві ситуації відповідно до чинних правових норм. На уроках із основ правознавства учні мають практикуватися в аналізі правових ситуацій та розв’язанні правових задач, складанні за зразком юридичних документів, аналізі фрагментів нормативно-правових актів  тощо. Це надаватиме навчанню практичного спрямування й сприятиме формуванню правової компетентності учнів. 

Вчитель правознавства МГ № 20 Порожня Л.М. поділилася досвідом роботи  з нормативно – правовими актами на різних етапах уроку правознавства.  Людмила Миколаївна запропонувала форми та прийоми  роботи з нормативно – правовими документами під час вивчення тем: «Конституційні права і свободи людини та громадянина», «Правова характеристика понять «людина», «особа», «громадянин». Громадянство України»; «Право неповнолітніх на працю. Робочий час і час відпочинку неповнолітніх»; «Права людини. Покоління прав людини. Механізми захисту».

Вчитель правознавства  МЛ № 3 Безсонов О.С. надав практичні рекомендації  з організації  роботи з правовими джерелами  на прикладі практичного заняття з теми « Особливості додержання прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб в умовах правового режиму надзвичайного або воєнного стану».

Вчителі міста,  ознайомившись з педагогічним досвідом Порожньої Л.М. та Безсонова О.С., мали можливість обговорити  запропоновані колегами форми й методи роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *