Відновлюємо свій психофізичний стан через техніку «4 стихії»

 

 

Техніка підходить як для дітей і дорослих, які знаходяться у кризовій ситуації, так і для знаття тривоги, якщо ви є у безпечному місці. Важливо дотримуватися правильної послідовності: повітря, вода, земля, вогонь. Стихії нам у поміч!

Крок 1. ПОВІТРЯ 

Завдання: нормалізувати дихання

Можете використовувати будь-які дихальні вправи, ті, що вам найбільше підходять

 Найпростіша – «Свічка-Квітка»: задуваєте уявну свічку (довгий видих), вдихаєте аромат уявної квітки (мінімум 8 разів). Кризове дихання починається з видиху!

Крок 2. ВОДА 

Завдання: знизити рівень тривоги

Коли людина починає пити воду, вона перемикається на процес ковтання, і у деякій мірі це її відволікає від тієї події, яка призвела до нервового збудження. Під час ковтання заспокоюється дихання і зменшується частота серцебиття

 Випийте повільно склянку теплої води маленькими ковтками

Крок 3. ЗЕМЛЯ 

Завдання: «заземлитися», відчути своє тіло

Використовуйте вправу на вибір, а краще – усі по-черзі:

 Перекочуйтеся з носка на п’яту, щоб промасажувати саме п’яту (мінімум 8 разів)

 «Австралійський дощ». Починається вітер – трем долоні. Крапає дощ – клацаєм пальцями. Дощ посилюється – схрещуємо руки на грудях та постукуємо себе по плечах (Метелик). Йде злива – ляскаємо себе по стегнам. Повторити декілька разів

 «Робот-Спагеті». Напружте усе тіло, як робот. Порахуйте до 8 і розслабте тіло, уявивши себе немов спагеті. Зробіть так декілька разів.

 Можна зробити вправу «Мокра собака» під веселу музику, особливо це буде до вподоби дітям.

Можна робити інші прості вправи, які допомагають «включити тіло»

Крок 4. ВОГОНЬ 

Завдання: вийти в усвідомленість, «включити» голову, активізувати кору головного мозку

 Порахуйте від 20 до 0 вголос. При зворотній лічбі активізуються лобні долі мозку.

 Дати відповідь на питання «Хто я» (5 іменників), «Який я» (5 прикметників), «Що я роблю (можу робити)?» (5 дієслів). При рахуванні можна загинати пальці на кожну «п’ятірку»

Підійдуть будь-які легкі вправи, які допоможуть стимулювати мозкову активність

Зверніть увагу, що у разі стресу варто використовувати усі описані техніки. Це допоможе зрозуміти, що саме працює для вас або іншої людини. Також важливо пам’ятати, що ми усі різні й знаючи свою стихію, не варто через неї працювати з іншими. Тримаємо в голові думку, що допомагає мені не завжди дорівнює допомагає тобі.

Техніку «4 стихії» можна використовувати і як профілактичну. Наприклад, перетворивши її на щоденний ранковий ритуал. Так можна почати свій день з того, щоб через силу стихій налаштуватися на позитив, включитися у потрібний стан та бути більш продуктивним на благо собі, рідним людям та Батьківщині 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *