День “Q” Тижня професійної освіти

В Україні завершився Тиждень професійної освіти 2023 [1], впродовж якого було приділено багато уваги питанням розвитку кваліфікацій.
Зокрема, впродовж 26 травня було три заходи, присвячені різним аспектам розвитку кваліфікацій як в Україні, так і за її межами. День розпочався заходом Європейського фонду освіти (ETF) щодо мікрокваліфікацій (microcredentials) «Як застосовувати Керівництво ETF щодо розроблення, присудження та визнання мікрокваліфікацій?» [2]. Формально, цей захід не був складовою Тижня професійної освіти 2023, але органічно додав необхідної інформації щодо розроблення та використання мікрокваліфікацій.

Наступним заходом, вже безпосередньо в рамках Тижня професійної освіти 2023 та Європейського року навичок 2023, був круглий стіл «Професійні кваліфікації системи професійної (професійно-технічної) освіти: поточний стан та перспективи змін» [3], організований та проведений Інститутом професійних кваліфікацій. Під час заходу були обговорені поточний стан системи професійної освіти та її кваліфікацій, порядок підтвердження професійних кваліфікацій системою кваліфікаційних центрів, а також перспективи та виклики для національних професійних кваліфікацій, пов’язані із європейською інтеграцією та гармонізацією національної системи кваліфікацій із Європейською системою кваліфікацій та зайнять (ESCO) [4].

Завершував цей насичений день вебінар, організований Міжнародною організацією праці та Міністерством освіти і науки України «Навички для стійкості та відбудови: Як ми можемо передбачити потреби в навичках?» [5].

Під час заходу було представлено різні шляхи передбачення навичок і професій, необхідних у поточній ситуації, а також для відбудови України на основі перевірених інструментів і конкретних прикладів.

Матеріал на сайті 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *