Семінар «Ознаки насильства над дітьми. Ідентифікація постраждалої дитини. Дії педагога»

Попри війну, проблема домашнього насильства не стає менш важливою. Збройний конфлікт, як і будь-яка екстремальна ситуація, загострює проблеми людей, які були й до цього. Зокрема, це стосується насильства в родинах. Коли люди, які живуть у постійному стресі, опиняються в одному приміщенні, залежать один від одного та не можуть відволіктися, нерідко виникають ситуації домашнього насильства. Але домашнє насильство не можна замовчувати, воно потребує ефективного реагування і скоординованих дій.

11.05.2023 відповідно до плану роботи консультантом центру професійного розвитку педагогічних працівників Гоберлас Наталією проведено семінар-практикум «Ознаки насильства над дітьми. Ідентифікація постраждалої дитини. Дії педагога». У заході взяли участь вчителі, соціальні педагоги, класні керівники та заступники директора з виховної роботи закладів загальної середньої освіти міста.

Оскільки вчитель є авторитетним дорослим для дитини, який проводить з дітьми багато часу і може відстежити фізичні, поведінкові та емоційні зміни дітей, з учасниками заходу опрацьовано ознаки, за якими можна ідентифікувати постраждалу дитину, та дитину, яка може потенційно потерпати від домашнього насильства й потребує допомоги або відновлення. Педагоги отримали практичні рекомендації щодо алгоритму дій вчителя та уповноваженої особи у разі виявлення факту насильства або реальної загрози його вчинення; співпраці зі службами та установами, які опікуються проблемами захисту прав дітей та є суб’єктами взаємодії щодо запобігання й протидії домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Учасники поділилися прикладами вирішення питань щодо захисту дітей від насильства в конкретних ситуаціях з досвіду роботи. Педагогам надано корисні посилання для використання в роботі з дітьми та батьками; контакти мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства, яка функціонує в місті та  екстрено, за викликом, надає допомогу та послуги.

Дорослі повинні захищати дітей. Діти можуть почуватися в безпеці, тільки тоді, коли поряд з ними дорослий, який про цю безпеку дбає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *