Чи обов’язково потрібно курси НУШ для 6-го класу, якщо ти вже пройшов подібні курси для 5-го класу?

znayshov.com

Олеся Калинич, авторка зошитів та карток для підготовки до ЗНО з української мови та літератури, переможниця конкурсу “Учитель року-2015”, заслужений учитель України

НУШ буде “заходити” в 6-ий клас. Багато вчителів уже викладають за методиками НУШ у 5-му класі – і минулого року пройшли курси підвищення кваліфікації. Тож чи потрібно вчителям, які зараз викладають у 5-их класах і наступного навчального року викладатимуть у 6-их класах НУШ, “спеціальні” курси підвищення кваліфікації?  

Як каже одна мудра людина, яку дуже поважаю, не знаєте, що робити – читайте закон, бо все інше – від лукавого. 

Читаємо Закон України “Про освіту”, ст. 59, п. 8: “8. Обсяг (тривалість) підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників установлюється в годинах та/або кредитах Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (далі – ЄКТС, (один кредит ЄКТС становить 30 годин) за накопичувальною системою.

Підвищення кваліфікації педагогічними і науково-педагогічними працівниками здійснюється згідно з планом підвищення кваліфікації закладу освіти на певний рік, що формується, затверджується і виконується відповідно до цього Порядку.

Педагогічні і науково-педагогічні працівники мають право на підвищення кваліфікації поза межами плану підвищення кваліфікації закладу освіти на відповідний рік згідно з цим Порядком.

МОН роз‘яснює (покликання під цим дописом): підвищення кваліфікації таких працівників упродовж пʼяти років має становити сукупно, аз всіма посадами, які обіймає педагогічний працівник та/або навчальними предметами, не менше 150 годин. Тому немає жодних правових підстав для збільшення (додавання) таких годин за кожною посадою чи начальним предметом.

Отже, протягом року вчитель підвищує кваліфікацію, наприклад, на один кредит – 30 годин (150 год. ділимо на 5 років). Усе інше – за бажанням. Відповідно до ст. 59 Закону і п. 7 Порядку конкретні види, форми, напрями підвищення кваліфікації вчитель обирає самостійно.

Корисні покликання

✔ Закон України “Про освіту”

✔ Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників

✔ Лист МОН від 04.03.2020 ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

✔ Роз’яснення освітнього омбудсмена про підвищення кваліфікації

✔ Роз‘яснення юристів 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *