Онлайн-конференція “Актуалізація бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України”

Бібліотечні фонди, як складова інформаційних ресурсів держави, потребують особливої уваги, а також розвитку і захисту, зокрема і від поширення ворожих інформаційних впливів. Саме тому у квітні 2022 року в Україні при Міністерстві культури було створено Раду з розвитку бібліотечної сфери під час війни. До її компетенції також входить і питання, що стосуватимуться подальшої долі радянських та російських книжок, якими переповнені українські книгозбірні, в тому числі і бібліотеки закладів освіти.

9 листопада 2022 року для бібліотекарів ЗЗСО відбулася онлайн-конференція «Актуалізація бібліотечних фондів в умовах військової агресії російської федерації проти України».

 Мета конференції – підвищення обізнаності фахівців бібліотек ЗЗСО щодо цілей та механізмів актуалізації бібліотечних фондів в умовах війни, посилення інформаційної безпеки і унеможливлення загрози ворожих інформаційних впливів на користувачів бібліотек.

Консультант ЦПРПП, Пономаренко Світлана Євгенівна, ознайомила учасників конференції із практикою застосування в шкільних бібліотеках Рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України щодо  актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України.

Розглядалося також питання потреби користувачів бібліотек як ключовий фактор пришвидшення актуалізації ресурсів і послуг шкільних бібліотек.

Також увага учасників конференції була привернута і до низки важливих законопроєктів, одним із активних розробників яких є команда МКІП. Зокрема, це законопроєкти №7459 та №6287, які набули широкого розголосу у суспільстві. Вони передбачають заборону імпорту видавничої продукції з росії та білорусі, видання і продаж книг авторства громадян рф в Україні та підтримку розвитку українського книговидання.

Під час обговорення цієї важливої теми учасники дійшли висновку, що  мало говорити гарні слова про важливість бібліотек, треба робити конкретні кроки, щоб реалізувати інформаційний потенціал бібліотеки для розвитку української культури, мови, освіти, науки, суспільства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *