Тьотя-суп і півники-герої: огляд найцікавіших книжкових новинок для дітей

У вересні в Україні вийшли друком одразу кілька важливих дитячих книжок на теми війни — від документальних історій до чарівних книжок і сайлентбуків. Розповідаємо про найцікавіші новинки.

Тьотя Суп

  • Юлія Стахівська. — Київ: Дух і Літера, 2022.
  • 4+

З березня по травень 35-літня Наталія Бабеуш з Маріуполя готувала дітям і дорослим їжу в бункерах «Азовсталі» — суп із консервів чи того, що вдалося дістати. Діти називали жінку Тьотя Суп і приносили їй малюнки своїх улюблених страв. Так вони не просто вижили, а й зберегли в серцях промінчик світла й надії в найщільнішій темряві. 

Історію Наталі та її підопічних записала журналістка ВВС Ілона Громлюк. А письменниця Юлія Стахівська адаптувала історію для дітей. У книжці використали малюнки тих самих дітей і їхніх батьків — Тьоті Суп вдалося забрати їх із собою під час евакуації. 

Просту й теплу історію про диво можуть читати і юні, і дорослі читачі. Вона опублікована у вільному доступі на сайті видавництва. А паперовий варіант можна буде придбати трохи згодом. 

Читати книжку.

Півник-переможець

  • Зоряна Живка / Ілюстрації: Богдана Бондар. — Львів: Свічадо, 2022.
  • 4+

Півень у геральдиці символізує військову хоробрість, це символ боротьби і бою. В українській традиції півень — провісник сонця й відродження, символ грозового полум’я, оберіг від вогню, а також символ домашнього затишку. Ці та інші давні смисли знову актуалізувалися в нашій культурі не в останню чергу завдяки півнику васильківської майоліки, знайденому на руїнах багатоповерхівки в Бородянці. Це настільки влучний і місткий образ, що ми ще не раз побачимо його найближчим часом у дитячих книжках.

Письменниця Зоряна Живка презентувала цієї осені відразу дві казки про півника. Про другу з них — нижче. А спершу про «Півника-переможця», написаного за класичними «лекалами» кумулятивної казки. Сюжет простий: розбійники —  нероби й нечупари зі Сходу — напали на щасливу країну роботящих і мирних людей: як не захоплять, то хоч пограбують. В наплічнику одного з розбишак опиняється вкрадений рушник-оберіг із червоним півником на ньому. І цей півник стає для нападників справжнім прокляттям.

Час до часу у казці виголошується «чарівна» фраза: 

Кукуріку, кукуріку, 

Згине ворогів без ліку! 

Вона викликає щирий захват у юних читачів, тож одразу радимо влаштовувати читання-перформанси. А в казці стається саме так, як провіщає півень, утім не псуватимемо інтриги. Читайте — і про все дізнаєтеся!

Купити книжку.

Вересова міль

  • Оксана Була. — Львів: «Видавництво Старого Лева», 2022.
  • 5+

Ця книжка підкорює вас із першого ж погляду своїм візуальним «рядом», у якому чарівні вересові барви поєднано з дивовижними орнаментами, що відсилають до класичних оформлень кельтських міфів, норвезьких і данських народних казок. Десь тут, на перетині романтики вересового пустирища, декоративності Кая Нільсена, рун, накреслених на обкладинці «Гобіта», і стилістики сучасного мальопису постає загадковий нічний світ, у якому чарівниці-молі в самому Серці лісу, у Високому Яворі, створюють свої дивоковдри.

Оксана Була найбільше відома в Україні та за її межами завдяки серії книжок про туконі — чарівних лісових істот, охоронців лісу. Але туконі «працюють» удень, уночі ж вони передають естафету молям. Утім, це таємниця, про яку головній героїні ще доведеться дізнатися після непростих пригод.

Історією про вересову міль, яка раніше з’являлася у творчості художниці епізодично,  Була доповнює і розширює створений нею казковий Всесвіт, і ми з нетерпінням чекатимемо на продовження серії під назвою «Казки для сонця і місяця».

Купити книжку.

ДЕТАЛЬНІШЕ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *