Мотиваційні листи та співбесіди. Шкарлет розповів про вступну кампанію 2022

nus.org.ua

У 2022 році одноразово зміниться порядок вступу абітурієнтів до закладів вищої освіти.

Про це міністр освіти і науки Сергій Шкарлет розповів під час брифінгу в “Медіа Центр Україна”, пише Освіта.ua.

Аби вступити на освітню програму фахового молодшого бакалавра, абітурієнти подаватимуть заяви та мотиваційні листи. Творчий конкурс для спеціальностей, де він передбачений, буде відбуватися, як і раніше. А бал за творчий конкурс враховуватиметься для формування рейтингу вступника.

На решту спеціальностей для вступу на бюджетну форму навчання фахового молодшого бакалавра треба буде пройти співбесіду замість іспитів чи конкурсів. Натомість, аби вступити на контрактну форму навчання, співбесіди не буде, – лише заява і лист.

Для вступу на освітню програму бакалавра на спеціальності, де відбувається творчий конкурс, треба: свідоцтво про повну загальну середню освіту, заява, мотиваційний лист і проходження творчого конкурсу, бал за який буде пріоритетним.

У разі вступу на інші спеціальності на бюджетну форму, включно з кон’юнктурними спеціальностями (це “Гуманітарні науки” (крім спеціальності “Філологія”), “Соціальні та поведінкові науки”, “Журналістика”, “Право”, “Сфера обслуговування”, “Міжнародні відносини”), треба буде подати заяву, результати національного мультипредметного тесту та мотиваційний лист.

Аби вступити на контракт, крім кон’юнктурних спеціальностей, треба буде подати лише мотиваційний лист та заяву.

Як пояснив Шкарлет, мультипредметний тест складатиметься з 60 завдань із трьох предметів. Планується зробити по 20 завдань з української мови, математики та історії України. На виконання мультипредметного тесту відводитиметься 80 хвилин.

“Це робочий варіант, поки не остаточний. Можливо, буде запроваджено вагові коефіцієнти для предметів, залежно від спеціальності, на яку приймають абітурієнтів”, – сказав Сергій Шкарлет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *