Техніка заземлення

Техніки заземлення – це інструменти, які використовуються для саморегуляції в моменти стресу і тривоги. Вони служать м’яким нагадуванням про те, що потрібно залишатися зосередженим і заякорюють в теперішньому моменті, що допомагає зменшити відчуття тривоги та пригніченості. Техніка заземлення дозволяє тілу заспокоїтися і подати сигнал про відсутність реальної загрози.

Іншими словами, методи заземлення спрямовані на те, щоб відключити частину мозку, яка включає червону кнопку «бий або біжи». 

Як ви вже знаєте, що спокій дитини залежить, насамперед, від спокою дорослих. Тож пропонуємо вам застосовувати «Техніку заземлення 5-4-3-2-1», під час стресових станів. (Бачу – 5 речей, торкаюсь – 4 речі, чую – 3 речі, нюхаю – 2 речі, смакую – 1 річ):

  • Знайдіть 5 речей, які ви можете побачити! Ідея в тому, щоб поглядом відшукати якісь дрібні деталі в навколишніх об’єктах.
  • Знайдіть 4 предмети, до яких ви можете торкнутися. Це може бути тканина одягу, холод від стіни, волога на пляшці.
  • Знайди 3 звуки, які ви можете почути. Що ви чуєте? Рух транспорту на вулиці, гул холодильника, цокання годинника. Виберіть щось і зосередьтеся на цьому.
  • Знайдіть 2 речі, які ви можете понюхати. Із запахами складніше. В ідеалі знайти запах сильний, на зразок аромосвічки, дезодоранту або парфумів, підійде кава, або їжа.
  • Знайдіть щось одне, що можна спробувати на смак. Чудово підійдуть м’ятні льодяники, солодкі цукерки.

Спокою всім!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *