Державний стандарт соціальної послуги “Супровід під час інклюзивного навчання”

04.02.2022 року набув чинності державний стандарт соціальної послуги “Супровід під час інклюзивного навчання”. Як батькам / законним представникам дитини отримати послугу:
1. звернутися із заявою та висновком Інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ) до керівника навчального закладу, який у свою чергу звертається з відповідним клопотанням до місцевого відділу соціального захисту населення для організації проведення оцінки потреб фахівцем соціальної роботи і укладення договору про надання соціальної послуги, розробки спільно з батьками індивідуального плану надання цієї послуги.                     
Згідно з індивідуальним планом та з врахуванням рекомендацій висновку ІРЦ, асистент дитини надає допомогу вихованцю дитячого садка / школяреві в:
– самообслуговуванні;
– підтримці у спілкуванні з дітьми, педагогами та іншими людьми;
– організації харчування та у прийнятті їжі;
– пересуванні: орієнтації в просторі, забезпеченні безпеки в приміщенні, на території закладу освіти або на іншій території під час навчальних екскурсій, практичних занять тощо;
– спостереження за станом здоров’я, допомогу в проведенні необхідних процедур;
– допомогу під час занять у гуртках, секціях, клубах, культурно-освітніх, спортивно-оздоровчих, науково-пошукових об’єднаннях на базі закладів освіти;
– забезпеченні денного відпочинку (сну) у закладах дошкільної освіти. 
Надання соціальної послуги комунальними та державними надавачами здійснюється за рахунок місцевого бюджету (для батьків безкоштовно).
Для своєчасного отримання даної послуги рекомендую за 5-6 місців до нового навчального року:                                               
1. визначитись з освітнім закладом;                                                
2. звернутись до ІРЦ для отримання висновку з рекомендацією про потребу дитини у супроводі під час інклюзивного навчання
3. письмовою заявою та копією висновку ІРЦ звернутись до місцевого відділу соціального захисту населення.                  
Наприклад, якщо Ваша дитина має розпочати навчання у вересні 2022 року зверніться до ІРЦ вже у березні-квітні. Бажано обирати освітній заклад найближче до місця проживання і в ідеалі якщо він мав досвід організації інклюзивного навчання дітей з ООП, якщо ні – пройдете цей шлях разом!   
Ознайомитись із стандартом соц.послуги:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *