ЗНО-2022: опубліковано список предметів для вступу до університетів

Майбутнім абітурієнтам, окрім підготовки до ЗНО, важливо обрати оптимальний перелік предметів для того, щоб мати широкі можливості для вступу до вищих установ. Міністерство освіти і науки України опублікувало перелік предметів, іспити з яких потрібно складати при вступі.
Як повідомляє прес-служба відомства, обов’язковим предметом для всіх є іспит з української мови та літератури. При чому результати ЗНО окремо з української мови не можна використовувати замість результату іспитів з української мови та літератури.

Наголошується, що якщо випускник вступає на медичні, фармацевтичні та ветеринарні спеціальності, йому потрібно буде складати іспити залежно від відповідних спеціальностей.

Абітурієнтам, які поступають на молодшого бакалавра, треба скласти екзамент з української мови та літератури, а також предмет на вибір із переліку других та третіх предметів. Якщо йдеться про спеціальності, пов’язані з мистецтвом, то враховуватиметься результат творчого конкурсу.

Абітурієнтам, які вступають на молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра, потрібно складати іспити з двох предметів, а також скласти професійний іспит. Йдеться про українську мову або українську мову та літературу, також предмет на вибір із переліку других та третіх предметів.

На бюджетну форму навчання сдається іспит з математики або історії України, при вступі на контракт, навчальні заклади можуть запропонувати свій список предметів на вибір абітурієнта.

У відомстві зазначили, що абітурієнти можуть використати результати ЗНО 2019-2022 років.

З переліком спеціальностей та предметів, які складаються туди у вигляді іспитів, можна ознайомитися за посиланням.

На даний момент сформовано вже понад 96 тис. реєстраційних карток учасників ЗНО-2022.

Зазначимо, що молоді люди в Україні віком від 16 до 24 років (54%) заявили, що хочуть працювати за кордоном. Такі дані отримані в результаті опитування соціологічної групи “Покоління незалежності: цінності та мотивації”. Причина, через яку люди хочуть виїхати з України на роботу за кордон – вища зарплата. Про велику зарплату за кордоном мріють 71% українців.

Зараз багато українських сімей перебувають на межі виживання, у них накопичуються борги за комунальні послуги. Виїжджати за кордон стає необхідним для того, щоб сплатити заборгованість і допомогти своїм близьким. Ціни на продукти зростають на тлі зростання вартості енергоносіїв, деякі підприємства змушені закриватися. Наприклад, у країні закриваються теплиці, тому що утримувати їх стає невигідно, а вирощена в них продукція буде не по кишені людям.

До речі, українці вважають за краще найчастіше бувати в Європі, ніж у Єгипті та Туреччині. Такого висновку дійшли учасники соціологічної групи “Рейтинг”. За останні п’ять років у країнах Європи побувало вдвічі більше українців, ніж на курортах Єгипту, Туреччини тощо. З’ясувалося, що 9% опитуваних їздили до Європи багато разів, 21% – кілька, 70% – ніколи, тоді як на курорти: 3%, 13% та 84% відповідно. В країни СНД українці їздять рідко – 87% там не були ніколи. Молодь активніше вирушає до Європи, ніж люди старшого покоління.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *