Бібліотекарі закладів освіти міста взяли участь в онлайн-конференції

15 грудня 2021 року бібліотекарі закладів освіти міста взяли участь в онлайн-конференції з теми «Краєзнавчий потенціал шкільної бібліотеки: з досвіду роботи в рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності».

Історичне краєзнавство – це наука про минуле рідного краю, один із найцікавіших її напрямів. Можливо, саме тому прихильників історичного краєзнавства чи не вдвічі більше за інші його напрями. І це не дивно, адже вивчаючи своє минуле – ми прокладаємо та обираємо свій життєвий шлях до успіху, до визнання, до здійснення мрій у майбутньому.

Консультант ЦПРПП, Пономаренко Світлана Євгенівна, ознайомила учасників конференції з розвитком краєзнавчого руху на Миколаївщині, надала інформацію про відомих краєзнавців-миколаївців, такиих як, Василь Фідровський, Феодосій Камінський, Микола Лагута, Сергій Цвєтко, Олександр Яната й інші.

Лишак Тетяна Георгіївна, завідувачка бібліотеки Миколаївського юридичного ліцею, розповіла про участь учнів ліцею  у роботі  ХІІ Миколаївської обласної краєзнавчої конференції «Історія. Етнографія. Культура. Нові дослідження», на якій виступала з власним дослідженням Остапенко Олена з доповіддю «Епістолярна спадщина великого просвітителя»  (щодо  щоденників Миколи Аркаса). Учні ліцею, Кондріна Юлія і Остапенко Олена на уроках мистецтва та української літератури презентували свої роботи з краєзнавства «Підводна історико-археологічна експедиція акваторією Кінбурнського півострова. Археологічні дослідження 2021» та «Архітектурні пам‘ятки Миколаївської «Просвіти»: тоді, сьогодні, назавжди». 

Цікавим заходом поділилася Куценко Тетяна Миколаївна, завідувачка бібліотеки ЗЗСО №47. Учні 8-а класу, в рамках краєзнавчої розвідки «Заповідні місця мого краю», відвідали приватний Миколаїв-Сіверський музей, який знаходиться в урочищі Сіверсів маяк і успішно функціонує на сьогодні.   

Завідувачка бібліотеки ЗЗСО №24, Лянна Олена Володимирівна, презентувала учасникам конференції старовинний обряд сватання, представлений творчим колективом Матвіївського Будинку культури, в якому активну участь взяли учні школи. Цей обряд внесено до місцевих переліків елементів нематеріальної культурної спадщини України.  Музичний супровід цього дійства був у виконанні народного хору «Червоняночка».

Надбання наших предків не повинно втратити свого значення. Минуле, сьогодення і майбутнє тісно пов’язані між собою. Історія дає нам можливість пізнати самих себе. Саме з таких історій можна скласти, як із цеглинок, великий будинок історії нашої країни.

Підводячи підсумки конференції, шкільні бібліотекарі дійшли висновку, що краєзнавча робота є тим необхідним фундаментом, який приверне до бібліотек більше читачів і згуртує навколо себе національно свідому громадськість.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *